Reiki cursus, de volgende stap in jouw ontwikkeling 

(gepubliceerd: 1 september 2018)

In deze blog deel ik met je wat deelname aan een Reiki cursus jou kan brengen en wat het toevoegt aan jouw leven. Daarnaast komt aan bod wat je mag verwachten wanneer je aan een Reiki cursus gaat deelnemen en vertellen oud cursisten hoe zij hun deelname aan de Reiki cursus hebben ervaren en wat het hun heeft gebracht.

Reiki – balans herstellen waar onbalans is

Het is goed om eerst het concept van energie helder te hebben voordat ik je uitleg hoe Reiki jou kan helpen. Ik nodig je uit om terwijl je dit leest eens rustig om je heen te kijken. Alles wat je ziet bestaat uit energie en heeft zijn eigen energie resonatie. Planten en bomen geven bijvoorbeeld een andere energie af dan de hond of kat die je wellicht op straat voorbij ziet lopen.

Kijk nu maar eens naar je eigen handen. Ja, ook jij bent volledig opgebouwd uit energie. Sta maar even stil bij hoe iets wat we als vanzelfsprekend ervaren  zoals een hand, eigenlijk iets heel wonderlijks is, ingenieus opgebouwd. En datzelfde geldt voor alles in ons lichaam. 

Nu ga ik nog een stapje verder; ook wat je niet ziet bestaat uit energie. Het is onder andere de energie die ieder van ons uitstraalt en waarop wij vaak onbewust reageren. Kom je iemand tegen die een onprettige energie uitstraalt, dan kan je maag er van ‘omdraaien’ of gaan je haren er van ‘overeind staan’. Maar zeker ook de aantrekkingskracht die iemand op je kan hebben op gevoelens van verliefdheid zijn vormen van energie die tot uiting komt in ons lichaam.  

Kortom; alle energie die er is reageert afhankelijk van wat voor soort energie het is en reageert in meer of mindere mate op elkaar. Dit heeft ook invloed op de energiehuishouding van ons eigen lichaam waarmee we dagelijks op pad gaan en deelnemen aan onze samenleving.  

Mede door allerlei situaties gedurende ons leven kan er onbalans in onze energiehuishouding optreden. We herkennen dit fysiek, maar ook mentaal aan gezondheidsklachten. Denk hierbij onder andere aan; hoofdpijn, migraine, hyperventilatie, stress, spanning en vermoeidheidsklachten. Maar ook ziektes aan bijvoorbeeld je huid, organen of gewrichten zijn het gevolg van onbalans in onze energiehuishouding.

Wanneer helpt Reiki mij?

Reiki vertaald zich letterlijk als de Universele leven gevende energie. Deze energie is altijd en overal en door deze positieve energie toe te voegen aan een energiehuishouding die in onbalans is, kan het lichaam in staat worden gebracht om zelf de balans te herstellen.

Bij Reiki worden geen diagnoses gesteld. Dit is ook niet nodig omdat Reiki zich niet beperkt tot de locatie van de kwaal. Reiki gaat uit van behandeling van het lichaam als één geheel wat overeenkomt met de benadering in de Oosterse geneeskunde.

Reiki is daarom in alle mogelijke situaties toe te passen, maakt geen onderscheidt tussen afkomst, leeftijd, geaardheid, geslacht, soort ziekte, etc. Alhoewel er altijd meer onderzoek nodig blijft voor de medische wetenschap, de afgelopen jaren hebben meerdere medische onderzoeken reeds aangetoond wat de invloeden van Reiki zijn ter bevordering van de gezondheid.

Een kleine greep uit deze resultaten; pijnvermindering, toename van ontspanning, verlaging van angst, vermindering van depressie, stress verlaging, vermindering van vermoeidheid, verbetering van ademhaling, vermindering in gebruik van pijnstillende middelen en verbetering in kwaliteit van leven.

Naast deze resultaten liet onderzoek ook een ander belangrijk resultaat zien; patiënten in het ziekenhuis kregen naast Reiki behandelingen ook de gelegenheid om zelf de Reiki cursus te doorlopen. Zo werden zij naast patient ook zelf behandelaar. Wat een empowerment om als patiënt zelf bij te dragen aan je eigen herstel!

Waarom zou ik aan een Reiki cursus deelnemen?

Dat ik Reiki cursussen aanbiedt past naadloos bij de filosofie die ik binnen mijn praktijk hanteer. Namelijk dat jij ten alle tijden zelf eigenaar bent en blijft van jouw eigen leven en de ontwikkelingen en groei die jij daarin maakt.

Mijn benadering is down to earth te noemen. Reiki hoort in mijn ogen thuis daar waar wij zijn en dat is voor ieder van ons in ons dagelijkse leven met al zijn energie. Door jou pratisch en gemakkelijk toe te passen handvatten mee te geven waar jij voor jezelf verder mee kan, zal je nog meer in staat zijn om zelf meer rust en ontspanning in jouw lichaam en geest te realiseren. Dit kan je iedere dag van jouw leven realiseren.

Tevens zal het jou de nodige inzichten geven en je meer bewust maken van wat jouw eigen lichaam jou te vertellen heeft en hoe je daar naar mag luisteren en handelen. Dit kan jouw fysieke en mentale gezondheid zeker bevorderen.

Welke Reiki cursussen zijn er?

Op internet zal je een keur aan Reiki cursussen en variaties hierop tegenkomen. Het belangrijkste dat ik je hierbij wil mee te geven is dat je voor jezelf een goed gevoel hebt bij de Reiki cursus die jij gaat volgen. 

In de basis zijn er een drietal Reiki cursussen die elkaar opvolgen, namelijk Reiki 1, Reiki 2 en de Masterpad-cursus. De grondlegger van deze cursussen is Dr. Usui (Japan). Het is goed om te weten dat het niet nodig is om alle drie de cursussen te doorlopen. Hier kom ik dadelijk op terug.

Reiki als behandelvorm laat zich gemakkelijk combineren met andere vormen van lichaamswerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (ontspannings)massage, begeleide ademhalingsoefeningen, energetische coaching en holistic pulsing. Genoemde vormen verzorg ik ook in mijn praktijk en vullen elkaar naadloos aan.

Naast genoemde vormen is Reiki ook met tal van andere behandelvormen te combineren, zowel met reguliere als met alternatieve geneeswijzen. Zo vormt Reiki een mooie en belangrijke aanvulling voor mensen die werkzaam zijn in de zorg. Dit is niet zozeer voor de cliëntenwaar medewerkers in de zorg mee werken alswel voor zichzelf om bewuster om te gaan met de veelal zware energiën die cliënten bij zich dragen.  

Voor mijzelf is het verzorgen van een Reiki cursus iedere keer weer een voorrecht waarbij ik mijn enthousiasme, passie, ervaring en kennis deel met jou als cursist. Hiermee help ik je graag op weg. Zo kan jij zelf met vertrouwen en enthousiasme de positieve energie’vlek’ zoals ik Reiki omschrijf verder gaan verspreiden.  

Reiki cursus 1 – de essentie van Reiki

Om deel te nemen aan deze cursus heb je niet meer nodig dan jouw nieuwsgierigheid om kennis te maken met Reiki en te leren hoe dit toe te passen op jezelf en anderen. Je hebt geen vooropleiding nodig.

Tijdens deze eendaagse cursusdag leer je onder andere de technieken om zelf een Reiki behandeling uit te kunnen voeren, maak je kennis met de achtergronden waar Reiki zoal zijn weg naar toe vindt en waar ons lichaam zoal uit is opgebouwd (onder andere organen, Chakra’s, meridianen, klieren, zenuwen).

Tevens zijn er een tweetal initiaties die je ontvangt. Dit is de symboliek en de intentie waarmee jij in staat bent om zelf Reiki te gaan geven.

Het is ook vooral een dag voor jezelf waarin je handvatten ontvangt waarmee je in je eigen dagelijkse leven beter in staat bent om bij jezelf te blijven en te leren luisteren naar de signalen van je eigen lichaam.

Alles bij elkaar is dit een energieke en zeker ook ontspannen dag waar je in een groepje van maximaal 5 deelnemers bijeen bent. De dag is geheel verzorgd inclusief lunch waarbij rekening gehouden is met jouw dieetwensen.

Bij de cursus ontvang je ook een reader, zodat je thuis alles op je gemak kan nalezen. In de reader zit ook een voorbeeld van een opzet behandeling, zodat wanneer je thuis Reiki in praktijk gaat brengen, je deze stappen gemakkelijk kunt volgen. Tevens krijg je een Reiki 1 certificaat mee als bewijs van het doorlopen van de Reiki cursus 1.

Enkele weken nadat je de cursus hebt gevolgd zal je uitgenodigd worden deel te nemen aan een oefenavond. Deze oefenavond is inbegrepen bij de kosten voor de Reiki cursus en vormt een fijn moment om elkaar weer te zien, ervaringen met elkaar te delen, vragen te stellen en natuurlijk om te oefenen met het toepassen van Reiki.

De oefenavond vormt ook een stukje extra ondersteuning, zodat jij met vertrouwen verder kan om in je eigen omgeving Reiki toe te passen bij jezelf en jouw naasten. Reiki krijgt daarmee een praktische en positieve bijdrage aan jouw dagelijkse leven. 

Heb je in het verleden de Reiki cursus 1 reeds gevolgd en wens je ‘m nogmaals te volgen om zo de Reiki materie weer fris en helder voor ogen te hebben dan is dit natuurlijk mogelijk. Dit geldt overigens ook voor de Reiki cursus 2 die ik hierna zal toelichten.

Recensies Reiki cursus 1

(Kirsten) “Het eerste wat me opvalt bij binnenkomst is rust. De toch wel kleine beetjes spanning in mijn lichaam verdwijnen direct bij het ontmoeten van de andere cursisten. Robert zorgt vanaf het begin voor een veilige en ongedwongen ambiance met veel humor: heerlijk!

De hoeveelheid informatie is perfect uitgebalanceerd. De initiaties gebeuren integer, vanuit licht en liefde. Het oefenen op en met elkaar is leuk omdat je de theorie meteen in praktijk brengt.

Robert heeft snel door waar je uitdagingen en lessen liggen en triggert je om deze aan te gaan tijdens de cursus: confronterend en erg goed!

Een prachtige dag die me geprikkeld heeft om me verder te verdiepen in Reiki 2.”  

(Sandra) “Met veel plezier heb ik Reiki 1 gevolgd bij Robert. De passie die hij voor Reiki heeft geeft hij aan je over. Met een heerlijke lunch erbij en duidelijke uitleg bij het oefenen op elkaar was het een zeer geslaagde dag! Bedankt Robert.”

Reiki cursus 2 – werken met energie op afstand & met symbolen

Na het doorlopen van de Reiki cursus 1 vormt deze cursus een mooie aanvulling. Tijdens de Reiki cursus 2 komt verdiepende informatie aan bod en maak je kennis met de eerste drie Reiki symbolen. Deze symbolen versterken de intentie waarmee jij Reiki geeft en zijn in te zetten bij een reguliere behandeling. Ook leer je dat je deze symbolen gaat toepassen om Reiki op afstand te geven. 

Deelnemers aan de Reiki cursus 1 vragen mij wel eens of het verplicht is om ook de Reiki cursus 2 en het Masterpad te doorlopen. Het antwoord is simpel gezegd ‘nee’.

De enige motivatie om de Reiki cursus 2 te doorlopen is omdat je intuïtief voelt dat dit voor jou goed voelt. Iedereen heeft hierin een eigen ritme. Waar de één na enkele maanden na het volgen van de Reiki cursus 1 verder gaat met de Reiki cursus 2, zal de ander na enkele jaren deze stap maken. Beide is goed, dus voel wat voor jou past.

De opzet van de Reiki cursus 2 is gelijk aan die van de Reiki cursus 1. Ook deze cursus bestaat uit één dag geheel verzorgd met lunch en waarbij je deelneemt in een groep van maximaal vijf deelnemers. Na afloop van de cursusdag ontvang je het Reiki 2 certificaat als bewijs van deelname.

Bij deze cursus is er één initiatie die je ontvangt. Dit is de symboliek en de intentie waarmee jij in staat bent om zelf Reiki te gaan geven op afstand.

Wanneer je niet de Reiki cursus 1 hebt gevolgd bij mij en je wenst de Reiki cursus 2 te volgen, dan is dit geen probleem. Desgewenst kan je de Reiki 1 reader ontvangen waar de Reiki 2 reader naadloos aansluit.

Bij de Reiki cursus 2 is gelijk aan de eerste cursus een oefenavond, zodat je na enkele weken terug bij elkaar komt om ervaringen en vragen uit te wisselen en te oefenen.

Recensies Reiki cursus 2

(Kirsten) “Ik keek hier zeker na Reiki 1 erg naar uit. Reiki 1 heeft namelijk veel in beweging gezet zowel zakelijk als privé. Verder de diepte in was waar ik behoefte aan had en waar ik intens benieuwd naar was.

Na Reiki 1 heb ik veel geoefend op mensen in mijn directe omgeving en op mijn kat. Fantastische en zeker ook bijzondere ervaringen. Een feest van herkenning was het om twee cursisten van Reiki 1 weer te mogen zien. Dat schept toch al snel weer dat vertrouwde gevoel. En wat helpt bij intense dagen waarin je veel samen doet en je je open en kwetsbaar op stelt.

Reiki 2 biedt prachtige informatie die ik direct in praktijk wilde brengen. Gelukkig is het praktijk gedeelte net als bij Reiki 1 onderdeel van het programma. Het oefenen met symbolen is mooi.

Ook tijdens Reiki 2 triggerde Robert me op mijn lessen en uitdagingen zodat ik de ruimte kreeg weer een stapje in mijn ontwikkeling als ziel te maken. Super fijn! Hierin komt ook zijn kwaliteit als coach tot uiting.

Een heerlijk verzorgde lunch in de tuin en een prachtige leerzame dag zorgen voor een bijzonder mooi geheel. Of ik geprikkeld ben voor het Masterpad? Jazeker. Geniet en ervaar het zelf.”

(Marilyn) “I completed Reiki 1 and Reiki 2 under Robert’s inspiring and insightful guidance. The course days had a calm, inviting and open atmosphere. The opportunity to also actually practice some Reiki during the course days also helped to deepen the understanding of this energy healing technique. Thank you Robert!!”

Reiki cursus Masterpad – Reiki geven en leren doorgeven

Na het doorlopen van zowel de Reiki cursus 1 en 2 kan je deelnemen aan de Masterpad cursus. Deze cursus is bedoelt als verdere verdieping van je persoonlijke ontwikkeling en geeft een schat aan informatie. Dit stelt jou in staat om na het succescol doorlopen van het Masterpad zelf Reiki cursussen te verzorgen naast het aanbieden van Reiki behandelingen.

In tegenstelling tot de voorgaande Reiki cursussen bestaat het Masterpad uit een vijftal dagen. De eerste tweede dagen omvatten theoretische dagen waarin alle cursusmateriaal aan bod komt aangevuld met de nodige praktijk oefeningen en zal afgesloten worden met een Reiki bekwaamheidstest.

De twee daaropvolgende cursusdagen zijn stage praktijkdagen waarbij je meeloopt bij een Reiki cursus 1. Hiermee doe je mede ervaring op hoe je een cursus vormt geeft en begeleiding geeft aan cursisten.

De vijfde dag vormt de afsluiting van jouw Masterpad. Tijdens dit samenzijn ontvang je jouw Masterpad certificaat en voorzie ik je van een usb-stick met daarop alle Reiki cursusmaterialen en toebehoren. Dit geeft jou de basis om desgewenst jouw eigen Reiki cursussen te gaan aanbieden.

De Masterpad Reiki cursus kent een maximum van drie deelnemers en kan ook individueel gevolgd worden. Net als de voorgaande cursussen laten deze dagen zich kenmerken door een energieke en ontspannen sfeer waarin we samen de dag doorbrengen en de lunch is inbegrepen.

Ook na het voltooien van jouw Masterpad cursus ben ik er altijd voor je om jou bij te staan met vragen.

Aanmelden voor Reiki cursus

Wens jij je aan te melden voor een Reiki cursus en/of kennis te maken met wat een Reiki behandeling voor jou mag doen? Klik de naam hiervoor s.v.p. aan. Tevens tref je hieronder de link aan naar de resultaten van medisch onderzoek naar de werking van Reiki.

Binnen mijn praktijk verleen ik korting op mijn behandelingen aan de specifieke groep Studenten. Ik kies hiervoor om zo een stukje extra ondersteuning te geven in de periode van het leven met minder financiele middelen en een hoge mate van prestatiedruk. Op vertoon van je studentpas ontvang je een korting van 20% op een behandeling.

Ik ben altijd bereikbaar voor je als je na het lezen van deze blog vragen hebt, hier help ik je graag mee op weg.

 

Blog over Reiki behandeling: Reiki behandeling, ontspannen je batterij opladen

Wetenschappelijke onderzoeksresultaten Reiki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Reiki