Je eigen sleur doorbreken

(Publicatiedatum: 4 oktober 2018)

De mate waarin je oprecht plezier in jouw leven ervaart is grotendeels afhankelijk van de keuzes die je maakt. In het dagelijks leven lijken we vaak te zijn vergeten dat we die keuze hebben en laten we ons leiden (red. lijden?) door allerlei afleidingen die kunnen leiden tot het gevoel dat jouw leven zich in een sleur bevindt.

Deze blog gaat over sleur doorbreken en zelf bewuster keuzes maken waar jij oprecht plezier aan hebt.

Overleven op de sleur van alle dag

Iedere dag sta je op en aan het einde van de dag gaan je weer naar bed. En alle tijd die daar tussen zit kan je volledig invullen zoals je dat wenst. Waar jij jouw aandacht naar toe laat gaan, daar ben je geheel vrij in. Je hebt immers zelf gekozen voor jouw manier van daginvulling. Of niet? Of heb je het gevoel dat je iedere dag aan het overleven bent op de automatische piloot en door de sleur van de dag een lijst met taken moet afwerken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat? 

En de tijd die je over hebt vul je misschien wel met het staren naar jouw smart phone waar ook van alles ‘te beleven’ is. Het is namelijk zo’n toestel wat je makkelijk bij de hand hebt en vanuit automatisme naar kijkt.

Als je dat gevoel van sleur hebt dan kan je jezelf de volgende vraag stellen; ben je blij met dat gevoel? In dit artikel lees je hoe je hier verandering in aan kunt brengen en welke tips jou hierbij gaan helpen en de sleur doorbreken.

Buschauffeur vol intentie, los van sleur

Laatst was ik in Breda en bij gebrek aan een fiets en omdat het te ver lopen was naar mijn bestemming nam ik de bus. Voor degenen die mij kennen; de bus is niet bepaald mijn beste vriend. Maar goed, had ik die bus die dag niet genomen, dan had ik nooit de buschauffeur ontmoet die mij van A naar B bracht.

Nu wil ik zeker niet andere buschaufeurs te kort doen. Er zijn er velen die met een glimlach op hun gezicht klantvriendelijk reizigers te woord staan. De buschauffeur die ik tegenkwam in Breda heeft zeker indruk op mij gemaakt. Een ware inspiratie.

Want iedere keer als hij bij een volgende halte kwam en mensen stapten uit, riep hij met een brede, hartelijke glimlach naar die reizigers: “Een hele mooie dag toegewenst en God bless you!”. Enkele reizigers hadden het niet goed meegekregen dat deze mooie wens voor hun bedoeld was of wisten zich geen houding te geven en verlieten de bus in stilte. Maar een reactie op deze oprechte wens van de buschauffeur kon niet lang uitblijven.

Andere reizigers die tot dan toe stoicijns voor zich uit hadden gekeken waren positief geraakt door onze buschauffeur en wensen hem op hun beurt bij het verlaten van de bus met een glimlach ook een fijne dag toe. En zo ook toen ik uitstapte. En zo werd een busritje van A naar B een leuke ervaring.

De buschauffeur deed iets wat buiten het verwachtingspatroon viel en de reactie van de meeste reizigers was dus ook buiten hun patroon; echt en oprecht.

Intentie met impact

“Maar was dat alles wat hij deed?”, vroeg iemand aan mij toen ik dit verhaal deelde. “Hij heeft niemand genezen of iemand gered uit een brandend pand. Iemand gedag zeggen is toch niet bijzonder?”. En daar ben ik het niet mee eens.

De buschauffeur had er voor kunnen kiezen om zijn vaste rondjes te rijden die van hem verwacht worden, de verplichting en de sleur om op tijd te rijden, etc. En dat deed hij ook, maar dat deed hij allesbehalve op de automatische piloot. Deze buschauffeur kiest voor sleur doorbreken en heeft oprecht plezier in zijn werk en vooral in hoe hij invulling aan zijn dag geeft. Hij voegt daarin iets van zichzelf toe wat ik onmogelijk kan wegberedeneren als ‘trucje’ of ‘zakelijke beleefdheid’.

Nee, dit is oprecht vanuit hemzelf door zijn reizigers positieve aandacht te geven zonder dat hij daar iets voor terug verwacht. Het geven van aandacht aan iemand kan ervaren worden als iets kleins en het koste hem niets, maar het heeft zeker impact op degene die aandacht krijgt, want wie wil dat nou niet?

Aandacht voor JOUW dag

De keuze om onszelf en anderen bewust, oprechte aandacht te geven vergeten we vaak in ons leven te maken, terwijl we ieder moment van iedere dag die kans hebben. De overvolle agenda op het werk, de takenlijst thuis, kinderen naar school brengen en weer ophalen, sporten, sociale verplichtingen; ze zorgen er allemaal voor dat je ’s ochtends wakker wordt en vrijwel direct in de actiemodus schiet en niet stopt tot je ’s avonds op de bank zit; moe, vol hoofd. En morgen weer een dag, pff! We zijn simpelweg met al onze gedachtes uit onszelf weg en laten ons leiden (red. lijden) door de sleur van alle dag.

Wil jij ook met een meer bewuste intentie aan jouw dag beginnen en weer ervaren hoe het is om echt aandacht te hebben voor jezelf en jouw omgeving? Ga de sleur doorbreken en start jouw dag fijn met een 10 minuten durende begeleide ademhaling en ontspanningsoefening die jou helpt om los te komen van jouw taken lijstjes, overvolle agenda en juist meer rust in je lichaam en hoofd creëert. 

Stel jezelf aan het einde van de oefening de vraag wat jij vandaag wenst uit te stralen naar jezelf en jouw omgeving. Is dat gehaastheid en alles snel, snel, snel afvinken? Of wens je een rustige uitstraling met aandacht voor wat je ook gaat ondernemen die dag?

Deze ontspanningsoefening kan je ieder moment van de dag doen wanneer het jou uitkomt. Merk je dat je tijdens de dag even terugschiet in de ‘snel,snel,snel-modus’, dan heb je altijd de keuze om even een paar keer diep in- en uit te ademen en vanuit daar je dag te vervolgen.  En komt het jouw nooit uit om deze oefening te doen, maak dan zeker tijd zou ik zeggen.

Aandacht geven aan jezelf klinkt als iets kleins en het kost je niets. Ik nodig je uit om voor jezelf te ervaren hoeveel impact het op jou heeft.

En je hoeft niet direct de lat hoog te leggen en jezelf als een moeder Theresa op te werpen. Het zijn de kleine dingen waarmee je een groot verschil voor jezelf en jouw omgeving kan betekenen.

Kom je er alleen niet aan uit en kan je een duwtje in de rug gebruiken en de sleur doorbreken? En meer rust en ontspanning in jouw lichaam en hoofd te creëeren? Dan ben je welkom om kennis te maken met de verschillende soorten behandelingen die ik verzorg. Het aanbod bestaat uit ontspanningsmassage, pulsing behandeling, Reiki behandeling, Personal Coaching en vaak een combinatie van deze behandelingen. Het zijn stuk voor stuk cadeautjes voor jezelf en ook echt even tijd voor jouzelf.

Binnen mijn praktijk verleen ik korting op mijn behandelingen aan Studenten. Op vertoon van je studentpas ontvang je een korting van 20% op een behandeling.

Ik wens je een mooie dag toe!

 

Begeleidde ontspanning & ademhalingsoefening op Youtube: https://youtu.be/5Nhj2suySqU

Aanbod behandelingen: https://robertcornelisse.nl