Ik verdien oprechte aandacht

De titel van deze blog is waar het in essentie op neerkomt. De vraag die hierop volgt is: realiseren we ons dit wel en accepteren we het?

Deze vraag kwam bij mij op toen ik zondag 16 september in Ahoy aanwezig was bij een lezing over mededogen en wijsheid van de Dalai Lama. In de middag werd de lezing vervolgd door Thupten Jinpa (hij is onder andere de vaste vertaler van de Dalai Lama) waarin hij met ons zijn praktische kijk op compassie deelde en tips gaf hoe wij dit zelf in ons dagelijkse leven kunnen toepassen. Het werd zo’n dag met vele indrukken die stuk voor stuk hun tijd nodig hadden om te landen.

Graag deel ik de essentie met je van hoe de Dalai Lama tegen compassie aankijkt, hoe compassie mij bewuster heeft gemaakt, leg ik uit waarom jij en ik oprecht aandacht verdienen en hoe je hier vandaag nog mee kan starten.

Wat betekent compassie volgens het Boeddhisme?

‘Het willen dat anderen (levende wezens) niet lijden. Dit brengt de wens voort om anderen te willen helpen, om iets aan hun lot te verbeteren.’ (bron: maitreya.nl). 

Wat een mooie omschrijving. Eentje waar ik van overtuigd ben dat naast mij velen ook die intentie hebben om anderen te willen helpen en iets aan hun lot te verbeteren. Maar schuilt hier ook een valkuil in?

Compassie voor jezelf

In mijn eigen leven heb ik altijd sterk de neiging gehad om er te zijn voor anderen, dienstbaar te zijn en oplossingen te bieden. Pas vele jaren later kwam ik tot het besef dat ik dit deels deed als vervanging van mijn eigen leegte. Doordat ik steeds problemen van anderen aan het ‘oplossen’ was voelde ik daardoor niet mijn eigen lijden.

Dit patroon kwam terug in mijn privéleven, maar ook in andere situaties waaronder op het werk. Gaandeweg werd het gevoel in mij sterker en sterker dat ik ook aandacht mag hebben voor mijzelf en cijferde ik mij niet langer onbewust weg. Vanaf dat moment voelde ik dat ik een keuze heb om te kiezen voor mijzelf, een keuze die ik iedere dag opnieuw kan maken.

Deze gedachten passeerden slechts in fracties van een seconde mijn hoofd op het moment dat de Dalai Lama het volgende tijdens de lezing deelde: Compassie hebben is één deel, maar het gaat niet zonder de Wijsheid te gebruiken om jezelf geen schade te berokkenen. 

De afgelopen jaren heb ik in mijn praktijk vaak het patroon voorbij zien komen van mensen die in wezen zichzelf niet hebben geaccepteerd. Als gevolg daarvan hebben mensen moeite met bijvoorbeeld “Nee” durven zeggen, hun grenzen durven aangeven of veelal in hun relatie of op het werk zoekende zijn naar bevestiging. Men is op zoek naar zichzelf.

Dit niet trouw zijn aan jezelf kost niet alleen veel energie, het kan ertoe leiden dat je dit fysiek gaat opbreken. Want wat er in je leven gebeurt kan zich vastzetten in jouw lichaam.

Ervaar maar voor jezelf hoe je lichaam en hoofd aanvoelen als je een stressvolle dag achter de rug hebt. Vermenigvuldig dit met maanden of jaren en dan is het niet gek dat dit het lichaam opbreekt en we gezondheidsklachten zoals stress, chronische hoofdpijn, hyperventilatie en vermoeidheid gaan ervaren. Ook burn-out en overspannenheid kunnen een gevolg hiervan zijn.Ieder mens kan hier anders op reageren en het kan zich bij ieder mens anders uiten.

Ik verdien oprechte aandacht

Dit ben jij die dit nu leest. Jij verdient aandacht voor wie jij bent en dat start met aandacht van jezelf te krijgen. Veelal hebben we dit niet geleerd, maar dat wil niet zeggen dat het niet alsnog te leren valt.

De Dalai Lama heeft een treffende tekst geschreven die, sinds ik de tekst ken, bij mij in de keuken hangt als een dagelijkse herinnering.

Geef Nooit Op

het maakt niet uit wat gaande is, geef Nooit op

Ontwikkel het hart, Te veel energie in jouw land, is gebruikt om het het verstand te ontwikkelen, in plaats van het hart

Ontwikkel het hart, wees compassievol, niet enkel naar jouw vrienden, maar naar iedereen

Wees compassievol, werk voor vrede, in jouw hart en in de wereld, werk voor vrede

En ik zeg het nogmaals, geef Nooit op

Het maakt niet uit wat gaande is, het maakt niet uit wat er om je heen gaande is

Geef Nooit op 

De Dalai Lama

Om je hart aandacht te geven en meer te gaan leven vanuit je eigen intuïtie werk ik in mijn praktijk met verschillende lichaamsgerichte behandelingen, waaronder Reiki, Holistic Pulsing, Ontspanningsmassage en Coaching. Allen kunnen bijdragen aan het creëren van meer rust en ontspanning in je lichaam en hoofd. 

Tevens kunnen behandelingen bijdragen aan het verkrijgen van inzicht en bewustwording. De focus ligt hierbij op aandacht te hebben voor wat je lichaam en de gezondheidsklachten die je ervaart je te vertellen hebben en leren hiernaar te luisteren.

Mijn behandelingen vormen samen met de praktische handvatten die ik je meegeef een fijne basis die jij in eigen dagelijkse leven gemakkelijk kan integreren om zo meer de gewenste balans te verkrijgen.

Wens je graag kennis te maken de behandelingen die ik verzorg, stuur mij svp een bericht voor het inplannen van een afspraak.

Waar richt jij je aandacht op?

Jij en ik hebben ieder ons eigen leven met onze eigen uitdagingen die we tegenkomen tijdens ons leven. Het is aan onszelf hoe we hiermee omgaan en waar je je aandacht naar toe laat gaan.

Wat je ook doet, ik wens je toe dat er aandacht is voor jou, want jij verdient oprecht aandacht … van jezelf!