The koffie challenge

(publicatiedatum 25 oktober 2018)

Drink jij iedere dag meerdere koppen koffie? Ervaar je vaak bijvoorbeeld vermoeidheid of een gebrek aan concentratie? Lees dan vooral verder en wellicht ben ik op zoek naar jou.

Een aantal jaren geleden was koffie drinken vooral voorbehouden aan thuis op de bank en bij de koffieautomaat op het werk. De tijden zijn veranderd, want koffie kan je tegenwoordig ieder moment van de dag wel ergens krijgen.

Is het niet bij je ontbijt, dan is wel bij de benzinepomp voor onderweg, of op het station voor in de trein, tijdens je pauze bij de lunch, tussendoor als je van je werkplek even wegloopt voor een re-fill en natuurlijk ’s avonds nog even een bakkie na het eten. Het is ook altijd gezellig als de buren over de vloer komen of je ergens met vrienden bij een koffiebar neerploft.

En waar vroeger koffie nog gewoon koffie was waar misschien een wolkje melk en/of een schep suiker bij ging zijn tegenwoordig de mogelijkheden eindeloos en kan jij je zelfs thuis tot een ware barista omtoveren.

Koffie verslaving

Koffie is tegenwoordig op elke straathoek wel te vinden en dat maakt het behoorlijk makkelijk om voor jezelf een koffie in te laten schenken.

Waar er genoeg mensen zijn die zichzelf af en toe mindful trakteren op een heerlijke verse kop koffie en hier smakelijk van kunnen genieten, zijn er ook genoeg mensen die zichzelf dagelijks mindless veelvuldig ‘trakteren’. En lang niet altijd omdat ze de koffie zo lekker vinden, maar omdat ze eraan gewend zijn of het nodig hebben om de dag beter door te komen. Stel jezelf de vraag tot welke groep jij behoort.

Een geijkte uitspraak die bij laatste genoemde groep veelvuldig over de lippen rolt is dan ook; “Ik heb eerst koffie nodig, want zonder koffie functioneer ik niet.” En zij die dat zeggen hebben nog gelijk ook. Ze kunnen inderdaad niet zonder, want men is simpelweg verslaafd geraakt aan koffie. Wanneer jij jezelf hierin herkent dan heb ik zo een challenge voor je.

Dat men verslaafd kan raken aan koffie is niet zo gek, want koffie bevat caffeïne. Een stofje die het lichaam beïnvloed en een verslavende werking heeft.

De nadelen

Zou koffie enkel voordelen kennen, dan zou er geen vuiltje aan de lucht zijn. Echter kent koffie ook negatieve effecten. Naarmate je meer koffie drinkt, gaat je lichaam steeds meer wennen aan de aanwezigheid van caffeïne in je lichaam. Deze gewenning zorgt er voor dat je lichaam standaard gaat vragen om caffeïne en wanneer die dat niet tijdig krijgt gaat het protesteren. Als een ware caffeïneverslaafde begin je ontwenningsverschijnselen te krijgen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid.

En je raadt het al: om jezelf vanuit die vermoeidheid toch op gang te krijgen en de hoofdpijn te laten slinken neem je alsnog en kop koffie. Dit helpt je op de korte termijn, echter op de lange termijn zal jij je meer en meer afhankelijk maken en zal het moeilijker worden om de koffie te laten staan.

Nu staat het internet vol van resultaten van onderzoeken. De ene die claimt dat het slecht voor je is, de ander claimt dat het juist goed voor je is. Ieder heeft zijn eigen redenen hiervoor.

Belangrijk in mijn ogen is dat je vooral zelf bewust ervaart wat voor uitwerking koffie voor jou heeft.

Zo valt op internet binnen die onderzoeken onder andere te lezen dat koffie vocht aan je lichaam onttrekt. En laat vocht juist nu net belangrijk zijn voor het goed fuctioneren van je lichaam. Zowel binnen in je lichaam, maar ook je huid is gebaat bij voldoende vochtinname.

Oke, koffie kan dus verslavend zijn en kan een vocht onttrekkende werking op je lichaam hebben. Maar het stofje caffeïne doet nog meer in je lichaam. Het stimuleert bepaalde stofjes in je lichaam die verantwoordelijk zijn voor jouw stressniveau, terwijl weer andere stofjes juist niet voldoende aangemaakt worden waardoor angstgevoelens ontstaan. Meerdere koppen koffie per dag heeft dus niet bepaald een ontspannend effect op de lange termijn.

En mocht jij een heuse echte koffiedrinker op het werk zijn; onderzoek laat ook zien dat koffie een negatieve impact op je concentratie en jouw denkvermogen kan hebben.

30 dagen koffie challenge

Heb je de wens om fitter en gezonder te worden en ongezonde patronen los te laten, wil jij ervaren hoe jij je voelt wanneer je dagelijks minder koffie drinkt dan ga ik jou nu een challenge geven.

Doe mee aan de 30 dagen koffie challenge!

  • drink maximaal één kop koffie per dag,
  • drink verder voldoende water gedurende de dag,
  • maak op dag één van de challenge een selfie,
  • en maak opnieuw een selfie op de laatste dag van de challenge,
  • vergelijk de foto’s en kijk voor jezelf welk verschil zichtbaar is,
  • en ervaar zelf hoe jij je voelt en er uit ziet na een maand.

De challenge start op 1 november 2018 aanstaande. Wil je meedoen, dan hoef je enkel op dit bericht te reageren via Facebook of Linkedin.

Deel dit bericht zeker ook met je partner, vrienden, familie, collega’s, mede studenten, buren, etc., nodig hun uit om ook mee te doen en ga samen de koffie challenge aan. 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, dus deel deze zeker door te reageren op dit bericht. Ook de voor en de na selfies zijn zeker welkom.

Mocht je nou twijfels hebben of je dit gaat lukken, dan heb ik nog één feitje voor je. Je werd ook geboren zonder caffeïne in je lichaam, dus van nature heb je het niet nodig.

Voor wat betreft die ene kop koffie die je wel per dag drinkt zeg ik: maak er een fijn moment van waarbij jij er heerlijk bewust van kan genieten.

Ik wens je een mooie dag toe!

#koffiechallenge #dekeuzeisaanjou #positiveenergy